Zamieszczone przez lec
Co wybrać - TDI czy TFSI
Zwiń
X
-
Co wybrać - TDI czy TFSI
Witam
Mam mały a raczej wielki dylemat. Zamierzam zaszaleć i chce wymienić moją Octavię na nową. W rachube wchodzą dwa rozwiązania:
1. Octavia II 2.0TDI 140KM Elegance +ESP +Xenon
2. Octavia II RS 2.0TFSI 200KM
Róznica cenowa jest niewielka pomiędzy nimi.
Ja osobiście nie wiem co wybrać. Możecie się wypowiedzieć: wasze doświadczenia, uwagi, opinie i np. wasz wybór. Będę wdzięczny za pomoc.
PS Nie wiedziałem, gdzie ten temat wrzucić. Jakby co mogę go przesunąć.
-
-
Sigma_74
-
Re: Co wybrać - TDI czy TFSI
Zamieszczone przez Iron1. Octavia II 2.0TDI 140KM Elegance +ESP +Xenon
2. Octavia II RS 2.0TFSI 200KM
ja na dzisiaj tez strasznie bym sie miotal, bo chcialbym RS'a ale w automacie, ale poniewaz to nie bedzie raczej mozliwe, to bralbym pewnie opcje "1", ale bez ESP za to z DSG, tapicerka Duo, elektrycznie sterowanym fotelem kierowcy i xenonami.
co do RS'a to w koncu chyba ma byc wersja TDI 170KM, wiec dochodzil by jeszcze jeden dylemat.
no i nie wiem czy nie ma sie pojawic elegance 4x4 - takiego z automatem bralbym najchetniej
jezeli wybierac miedzy twoimi dwoma propozycjami to tylko ze wzgledu na brak automatu w RS, brałbym elegance'a, ale to jest wszystko jak widac strasznie subiektywne :roll:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Kaszana
Jeśli zależy Tobie na osiągach to tylko TFSI.
Wystarczy porównać parametry i poczytać testyrzecież ten TFSI 200 KM po prostu
masakruje TDI 140 KM.
[ Dodano: Wto 22 Sie, 06 09:26 ]
Aha,gdybyś zdecydował się na kupno nowego auta,to może zapytaj w CleioCars
lub Autoforum. W tej drugiej firmie proponowali mi fabrycznie nowego RS-a kombi
z Niemiec z terminem dostawy w ciągu 14 dni za 94000 zł ( cena zależy od kursu
euro).
[ Dodano: Wto 22 Sie, 06 09:27 ]
A u nas w salonie taki sam kosztuje 113100zł :shock: :shock: :shock: :shock: :
Komentarz
-
Jesli zuzycie paliwa nie gra roli to TFSI ( mowie to ja milosnik diesli)
nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Kaszana
Zamieszczone przez IronWłaśnie szkoda, że nie ma DSG w RSNIe wiem też kiedy będzie TDI 170KM. Narazie jest ten silnik w VW Passat. To co słyszałem to, że ten mocnijszy TDI niewiele ma więkrzy moment obrotowy niż ten słabszy
No ale ....
niż ten 140 KM. U nas w firmie jeździ Passat kombi TDI 140 KM i kilka razy się nim przejechałem i uważam,że do tego auta ten silnikjest po prostu az słaby.
Nie wiem,może jest jeszcze niedotarty ( mały przebieg ), ale w tym Passacie jest jakiś mułowaty.
Komentarz
-
W tej chwili mam u siebie Superba 2.0TDI 6-biegów. Na początku był strasznie mulasty, OII 1.9TDI 105KM szła lepiej. Dopiero po jakiś 10-12kkm zaczął nareszcie jechać przyzwoicie.
Co do OII to myśle że jeżeli jest cień szansy na pojawienie się RS'a TDI 170KM lub Elegance 4x4 2.0TDI to warto IMO poczekać z zakupem i wybrać którąś z powyższych.
OT: Ten silnik 2.0TDI w Superbie to naprawde nie to samo co w OII? Podobno jeden jest DOHC (OII) a drugi OHC (z filtrem cząsteczek stałych).
Komentarz
-
-
Kaszana
Zamieszczone przez HighspeedKaszana ... a jakieś bardziej wrażenia z tego paska 140 KM? Rozważamy do firmy OII 140 lub VW 140KM .. cena praktycznie ta sama...
Ten nowy Passat ma dużo dużo dużo lepsze własności jezdne niż stary.
Jeśli zdecydujecie się na VW to zwróćcie uwagę jaką ma kierownicę - ten który jeździ u nas
to jedna z podstawowych wersji ( comfortline czy jakoś tak ) i ma kierownicę tragiczną -
bardziej by pasowała do Polo. Za niewielką dopłatą ( chyba 1000 zł ) VW oferuje
kierownicę o wiele lepszą: trójramienną i obszytą fajną skórą.
[ Dodano: Wto 22 Sie, 06 10:08 ]
[quote="cieq"]
Co do OII to myśle że jeżeli jest cień szansy na pojawienie się RS'a TDI 170KM lub Elegance 4x4 2.0TDI to warto IMO poczekać z zakupem i wybrać którąś z powyższych.
Dlaczego"cień szansy"? Przecież RS TDI 170 KM już jest.
Komentarz
-
Kaszana
Zamieszczone przez cieqZamieszczone przez KaszanaDlaczego"cień szansy"? Przecież RS TDI 170 KM już jest.
Cena wynosi 116100 zł, a więc 3000 zł drożej niż benzyna.
Komentarz
-
Zamieszczone przez KaszanaZamieszczone przez cieqZamieszczone przez KaszanaDlaczego"cień szansy"? Przecież RS TDI 170 KM już jest.
Cena wyjściowa 111 800złNo to teraz zaczyna się dylemat :lol:
Komentarz
-
-
wolałbym RS'a, ale ................................. wybrałbym 2.0TDI + chip.
przy założeniu że 2.0 TDI pali 7l/100 a RS 10,5l/100 miesięcznie wydawałbym na wachę:
2.0 tdi - 700 zł
RS - ok. 1200
ok 6000 zł rocznie w kieszeni, jakoś mnie to kusi a 2.0TDi z chip'em ładnie zapiernicza
pzdr
Zamieszczone przez IronWitam
Mam mały a raczej wielki dylemat. Zamierzam zaszaleć i chce wymienić moją Octavię na nową. W rachube wchodzą dwa rozwiązania:
1. Octavia II 2.0TDI 140KM Elegance +ESP +Xenon
2. Octavia II RS 2.0TFSI 200KMOutlander
była OII 4x4 BMM
już nie ma Octa ASZ super fajna była
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez IronZadzwoniłem do salonu Skoda i będzie w sprzedaży RS z TDI 170KM.
Ciekawe jaka będzie cena Elegance 4x4 2.0TDI, do tego program na ~175KM i myśle że też by fajnie śmigało :diabelski_usmiech
W Niemczech 4x4 2.0TDI - 26.000 euro...
Komentarz
-
-
wg mnie osiagnales pewnien pulap cenowy przy ktorym wybor jest juz o wiele wiekszy, ja gdym dysponowal taka kwota i zdecydowal sie przeznaczyc ja na auto to zainteresowalbym sie Audi.
Audi 2.0TFSI 200PS 109480zl
Audi A4 2.7 TDI 179PS 109714zl
Audi A4 2.0TFSI 220PS 115990 zl
ten 2.7 tdi jest z DPF
za mala doplata mozesz miec wersje S-line sa to ceny z Niemiec, jakbys poszukal to pewnie na Litwie jest taniej :-)
Za takie pieniadze wybor jest ogromny, mimo wielkiego sentymentu nie ma sie co kurczowo trzymac skody, ostatnio kolega opowiadal mi ze jego znajomy przywiozl z litwy subaru legacy 3.0 - 245KM :diabelski_usmiech za 120k zl:: O1 AXR Kombi
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cieqZamieszczone przez KaszanaDlaczego"cień szansy"? Przecież RS TDI 170 KM już jest.:niewiem
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaw tej chwili wrocilem z polmotu - gosc twierdzi, ze nie ma szans na RS'a 170KM, ja juz k@#wa nic nie rozumiem:niewiem
Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
Kaszana
Zamieszczone przez IronZamieszczone przez KaszanaZamieszczone przez cieqZamieszczone przez KaszanaDlaczego"cień szansy"? Przecież RS TDI 170 KM już jest.
Komentarz
Komentarz